2008. szeptember 10., szerda

Egy történelmi nap

Valami hasonló lehetett, amikor a Chicagói Atommáglyát állták körbe a tudósok és először sikerült szabályozott körülmények között maghasadást produkálni. Most rengeteg ország és több ezer tudós figyelte a ma délelőtt 10 óra 28 perckor elinduló LHC-t. És igen, nem lett világvége, se az időutazók nem bukkantak elő.

A CERNben a régi gyorsítót alakították át, és így jött létre a mintegy hetvenszer erősebb gyorsító. A régi vasmágneseket lecserélték szupravezető elektromágnesekre, köréjük hűtésképpen folyékony nitrogént keringetnek, hogy 1,9 kelvinen tartsák őket, hogy a mágnesek ellenállása lényegében nulla legyen. Így ha valamit szerelni szeretnének, 5 hét alatt felmelegítik a rendszert, majd megint 5 hét alatt lehűtik. Addig meg lehet láblógatni.


A gyorsító csak úgy jöhetett létre, hogy sok ország összefogott, és pénzt és embert küldtek. Mi 1,18 milliárddal és az MTA KFKI RMKI egy kutatócsoportjával és a  Debreceni Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének segítségével járultunk hozzá a nagy naphoz és veszünk részt a további kísérletekben.

A gyorsítóval a tudósok reményei szerint végre igazolható a részecskefizika standard modellje, vagyis az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatást leíró kvantumfizikai elmélet. Majdnem minden kísérleti teszt igazolja jóslatait, a kivételek legjelentősebbike a még meg nem talált Higgs-bozon. És véletlenül még sok érdekes dolog kisülhet a kísérletekből. Nagyon izgalmas dolgok kezdeténél lehettünk jelen!

  

Forrás: Index, LHC First beam(itt élőben is lehet nézni az újjongó tudósokat), Wikipedia

2 megjegyzés:

  1. Szia! Az LHC-re keresve találtam rá a blogodra. Nagyon jót írtál, meg egyébként is, szép a blog! Aztán megnéztem a honlapodat, az is jó, biztos kemény munka volt összehozni azt a sok tanítási segédanyagot. Az én időmben, pár éve, még kevesebb elektronikus anyag volt elérhető, remélem a mai tanításban, vagy érdeklődésfelkeltésben tényleg jól hasznosíthatóak!

    Még egy apró technikai kérdés: a fenti képet mivel és hogyan csináltad? Valami szép egyéni ábrát én is szeretnék majd magamnak.

    üdv: Balázs

    VálaszTörlés
  2. szia, köszi. Photoshoppal készítettem. Egy videót átvennék tőled :) azt hiszem az lesz a bejegyzés címe, hogy "Irreverzibilis?"

    VálaszTörlés