2007. augusztus 22., szerda

Kipróbálható ókori eszközök

A hétvégén, augusztus 24-26-ig kerül megrendezésre Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevál. Mindenkit buzdítok, hogy menjen el, biztos nagyon izgalmas lesz! Lesz jelmezes felvonulás, borok utcája, karneválszínház, de mai legjobban megfogott benne az a Történelmi Témapark. Bár - mint kiderült - ezt áprilistól egész évben lehet látogatni, de biztosan érdekesebb ilyen karneváli hangulatban. De mi is ez?

A szombathelyi Ferences-kert az antik természettudományok bemutatóparkja lett: "Az Interaktív Játszóházak mintájára működő témapark kipróbálható eszközökön mutatja be az ókorban használatos csigákat, csigasorokat, azaz az antik kor emelőgépeit: azokat az egyszerű gépeket, amelyeket Archimedes is használhatott. A rekonstruált berendezések anyagukban, gyártási technológiájukban megegyeznek az ókor eszközeivel. A látogatók számára a kísérletek valódi körülmények között végezhetőek el nagy méretű berendezéseken, nagy tömegű súlyokkal.
A betérő szemtanúja lehet itt a kísérleti régészet eszközeivel készülő „óriásdaru- emelőgép”
készítésének, részt vehet egyes munkafázisokban, láthat torziós hadi gépeket, skorpiókat,
ballisztákat, katapultokat. A berendezett műhelysoron megismerkedhet a fémöntés (bronz, réz, ón, ólom) korabeli technikájával, a faművesség korai eszközeivel.
" És ha minden igaz a parkot folyamatosan bővítik, és láthatóak-kipróbálhatóak lesznek majd csigás vízemelők, kanalas, vagy kannás
vízemelők, ostromgépek, a faltörő kos, optikai technológiák: sík, homorú, és domború tükrök és a Heron labdája is és sok más dolog...


Én biztosan meglátogatom ezt a Témaparkot, ha nem is most. Szerintem osztálykiránduláson is kiváló program lehet, vagy csak úgy ellátogatni egy hétvégén ide barátokkal.

Aki kedvet kapott, annak adatok, hogy tudja hova és mennyiért menjen, és képek azoknak, akik még nem döntötték el, hogy menjenek-e vagy sem.

2 megjegyzés:

  1. http://blogocska.myip.hu/charlie/2007-08-18/savaria-karneval-2007/

    VálaszTörlés
  2. Szia Charlie, én még nem voltam Szombathelyen egyszer sem a karneválon. De ahogy olvastam a "blogocskádat" biztos nagyon jó volt eddig mindegyik és lesz a mostani is, és megérte írni róla.
    Hahó mindenki! Tessék kilátogatni!

    VálaszTörlés