2021. április 17., szombat

Nem inerciarendszer

 Newton törvényei inerciarendszerben érvényesek. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy inerciarendszerben vagyunk, ha minden fellépő mozgásállapotváltozást vagy deformációt meg tudunk magyarázni, meg tudjuk mondani, hogy milyen kölcsönhatásból származó erők hozták létre. 
A gyorsuló koordináta rendszerek nem inerciarendszerek. Legtöbbször elég egyértelmű, hogy egy gyorsuló koordináta rendszerben vagyunk, nem is tudunk elvonatkoztatni tőle. Ha kanyarodik az autó, nem meglepő, hogy valami a székbe nyom. Ha elindul a busz és hátradőlünk, ekkor se lepődünk meg. Elinduló és megálló liftben fellépő hastáji mozgások okát is értjük.

Már láttuk a Minden relatív bejegyzésnél, hogy ha a kamera a rendszerhez van rögzítve, és nem látunk ki belőle, akkor már nem is olyan egyszerű a helyzet. 

Ha pedig a rendszert állandó gyorsulással mozgatjuk, akkor az alábbi videóban látható izgalmas jelenetek részesei lehetünk. Ilyen fordó szoba általában megtalálható a Csodák Palotája/Technopolis/Nemo szerű fizikát és egyéb természettudományokat népszerűsítő interakítv játszóházakban. Ha el tudunk vonatkoztatni attól, hogy tudjuk, hogy egy gyorsuló rendszerben vagyunk, akkor rögtön olyan mozgásokkal találkozunk, amikre nem tudjuk a magyarázatot. És ekkor érthetjük meg a tehetetlenségi, fiktív erőketNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése