2010. január 10., vasárnap

A 40 éves Kaláka

Tavaly ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Kaláka. Azt hiszem az együttest senkinek sem kell bemutatni. A Kaláka együttes tagjai 2009. december 27-én a Millenárison arra készültek, hogy Költészet+Zene=Élet címmel együtt zenéljenek számos más együttessel együtt, egy jótékonysági koncert keretében. Ez az este azonban mégis más lett, mint a szokásos koncertek egyike, hiszen igazi meglepetés koncertté vált.

Őket négy fotel fogadta és a művészkollégák adtak nekik koncertet a kalákás dalok feldolgozásaiból, így tisztelegve a tavaly 40. éves Kaláka előtt. Többek között Balogh Kálmán, Bársony Bálint és a Juhász Attila Jazz Quartet, Bognár Szilvia és Zenekara, Both Miklós és a Napra Zenekar, Deák téri Evangélikus Gimnázium kórusa – karnagy: Bence Gábor, Colorstar, Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, Frenk, Heaven Street Seven, Kosbor, Lovasi András, Lackfi János, Máté Gábor, Misztrál, Palya Bea, Pannonia All Stars Ska Orchestra, Quimby, Republic, Sebestyén Márta, Szalóki Ági, Vujicsics, Söndörgő álltak egymás után színpadra és mindenki saját interpretációjában adta elő a Kaláka egy-egy szerzeményét.

Láttam egy kisfilmet is, amit akkor mutattak meg a zenekarnak. Az alábbi videó közepén most itt is megtekinthető. Magyar népmese formában meséli el a zenekar történetét. Igen jó lett.  A zenekar tagjai előtt több ezer ember és a család tagok tartották teljes titokban a koncertet, ami egy pletykás zenésztársadalomban igencsak nagy feladat. A tagok gyerekei is felléptek és az egy unoka is (majdnem). A tagok rettenetesen meghatódtak, és még hetekkel a koncert után is meghatódva meséltek a teljesen meglepetés koncertről.

1 megjegyzés: