2009. február 23., hétfő

Biciklis szobor

A CM-en láttam, majd a kerékaagy.blog.hu-ról átvettem a szöveget, mert annyira jó!

"Néhány napja váratlanul egy hatalmas kerékpáros vasszobra jelent meg a Dunában, a Margit híd déli oldalánál. A filmen is megörökített alkotásban nem a nagyjából 15 méteres magassága a legmeglepőbb, sőt, még csak nem is az, hogy senki nem tudta, hogyan került a mozgó szobor erre a frekventált helyre. Hanem, hogy a helyszínre látogatva kiderült, nincs is ott."
A videómegosztókon három napja feltűnt kinetikus szobor ugyanis filmtrükk, amelyet hirtelen ötlettől vezéreltetve készített Kecskeméti Zotlán. A programozót azért kerestük meg, hogy ezek után ne érjen minket meglepetésként, ha egy reggel valóban megpillantjuk a híd fölé magasodó biciklista komótosan pedálozó alakját."


"Az alkotó elárulta, hogy ilyesmitől egyelőre nem kell tartanunk. A szobor tervét hirtelen ötlettől vezéreltetve dolgozta ki. A valósághű kivitelezés pedig annak köszönhető, hogy foglalkozására nézve grafikus, és hivatalból is hasonló dolgokkal foglalkozik egy játékfejlesztő cégnél.

Kecskeméti Zoltán elmesélte, akkor jutott eszébe a sajátos szobor ötlete, amikor már unta, hogy folyamatosan olyan városokat kellett a számítógépes játékokba tervezniük, amelyekben semmi nem mozdul, legfeljebb a ventillátorok forognak. A kinetikus szobor terve megfelelő válasznak tűnt a problémára, hiszen a kerékpárost a folyó hajtja, és így minden körülmények közt pedálozik, folyjon a virtuális térben vad autós üldözés vagy fegyveres harc.


A grafikus két hétig dolgozott a film elkészítésén, és munka közben teljesedett ki az ötlete. "Rájöttem, hogy egy ilyen szobor látványosságként is működne. Olyasmi lehetne, mint a London Eye a Temze partján. - mesélte. - Utánanéztem, és ilyen méretben csak egy kerékpár szobra létezik a világon, de azon nincsen biciklista, és nem is mozog. "

Kecskeméti szerint az ötlet jó, de azelkészítéséhez rengeteg technikai jellegű problémát kell megoldani. Nem tudni például, hogy a viszonylag lassú Duna képes lenne-e meghajtani a bicikli kerekeit, amelyek aztán mozgásba hozzák az alak lábait. Problémát jelent, hogy miként alkalmazkodjon a szobor a mindig valtozó vízszinhez, és hogy miként kerüljék el a téli jégzajlással járó károkat."

Erre gabo ezt a jó kis javaslatot adta: "A vízszint probléma megoldására a következőt javaslom:
a biciklit pontonra kell tenni úgy kisúlyozni, hogy a ponton min. 2 m-re legyen a felszín alatt. a pontont rúddal rögzíteni a mederfenéken elkészített alaptesthez (a rúd 2 végén csukló van), ha elég hosszú a rúd a víz akadálytalanul emelheti."


A feltalálót mindenesetre motiválja, hogy milyen lelkesen fogadták az ötletet a Critical Mass közösségi portál látogatói, akik szintén Budapest új jelképét látják a Dunán kerekező biciklistában. A Critical Mass bringás felvonulást szervező Kürti Gábor szerint az ötlet 7-8 millió forintból megvalósítható lenne, és a turizmus révén ennek sokszorosát hozná vissza.

"

Milyen iszonyatosan jó lenne, ha tényleg megvalósulna. Még az is lehet, hogy visszatérne a hitem a budapesti vezetésbe, politikába. Talán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése