2007. október 20., szombat

Hétköznapi mértékegységek

 Nagy misszióm szokott lenni, hogy a diákjaim tudják a mértékegységek átváltását. Mert az fontos (lásd a bejegyzésemet a Mars Szondáról). És hogy azt is tudják, hogy mennyit nyom egy gramm.

De azért azt belátom, hogy a hétköznapi életben sokszor egyszerűbb házi mértékegységeket használni. Ezek közül van egy-kettő, ami szerintem érthető, tényleg leegyszerűsíti a dolgokat, esetleg elárulja, hogy használója nem jártas a mennyiségek átválátásában, de hát a boltban a hentest ez nem érdekli, ugye. De van egy másik része, ami viszont kifejezetten idegesít. Mert míg az előbbieknél a használó pontos, egyértelmű meghatározást tesz a mennyiségre, addig az utóbbi félreértésre adhat okot, nem pontos, akkor meg minek?!

Írok egy-két példát, mire gondolok. Először az érthető, kedves csoportból:

Kedves táborozós társaságunkal a 40 főre készített teánál a falra kiragasztott receptben (hogy bárki el tudja készíteni) a citromból 5 löttyintésnyi kell. Később ezt módosítottuk - mert nem volt elég egyértelmű, vagy csak a vicc kedvéért- 6 másodpercnyi citromléra. Azt hiszem mindenki magyarázat nélkül érti, mit jelentenek. Nekem személy szerint pedig kedves emlékek kapcsolódnak hozzá. Úgyhogy ehhez ne tessék negatív kommentet írni ;)

De ha az ember nem bízik a hentes-pultos gépében, vagy csak saját elképzelése van a rántott párizsihoz szükséges párizsi vastagságról, akkor kérhet "20 centi párizsit egybe". Ez is érthető, szerintem.

Van egy operációs rendszer, ahol be lehet állítani a kis alsó sávban futó órát "Fuzzy"-ra. Sőt a mértékét is lehet változtatni. Ilyenkor olyan időket kapunk, például 14.42-re, hogy "háromnegyed 3", "majdnem 3", "délután"...

Ami viszont nagyon idegesít, az a "Madaras Teszkó 5 perc" óriástábla felirat. Mindig felhúzom magam rajta. Mert már nagyon kis kora óta tudja az ember, hogy vé egyenlő es per té és ki tudja éppen mikor mérték le, dugóban, vagy vasárnap hajnalban. És akkor most mikor is kanyarodjak le? Ugyanúgy állatira kell figyelnem a következő táblát, mintha csak azt írták volna ki, hogy "Madaras Teszkó mindjárt".

Persze nem kellene meglepődnöm, az emberek agyában a mértékegységek valahogy két sávon futnak. Az egyikben tudják jól/rosszul, hogy a gramm és a dekagramm között 10 a váltószám, hogy a méter 100-szor nagyobb a centiméternél. A másikban pedig próbálják használni, amikor útbaigazítást adnak és szerintük 20 méterre van a Ferenciek terétől az Erzsébet híd, vagy egy táblára kiírják, hogy 100 méterre van a boltjuk. Hamar rájöttünk vízitúrázóként, hogy felesleges megkérdezni a pecást, hogy milyen messze van a falu...
De azért kiegyenlítenek a nagy bevásárló központok a fent említett hülyeséggel szemben, mert amikor neked kell kiválogatni a zöldséget-gyümölcsöt, és lemérheted, hogy sikerült-e annyit beleraknod, mint amennyit szerettél volna, lehet, hogy fejlődik a tömeg-érzeted. 1:1.

Mértékegység átváltó oldal és egy java program.

3 megjegyzés:

  1. Egy, kettő, sok!
    Uff, miről beszélni?
    :)

    VálaszTörlés
  2. Tegnapelőtt pogácsát sütöttem, és azon gondolkodtam, hogy szerencse, hogy anyu megmutatta, hogy mekkora a "csapott teáskanál". Erről meg eszembe jutott a "csipet só", a "késhegynyi szódabikarbóna", "egy nagyobb hagyma", "leheletnyi bors", úgyhogy vegye mindenki ezt a bejegyzést "ízlés szerint"... :)

    VálaszTörlés
  3. a legjobb a tegyünk bele Xet (X általában valamilyen fűszer) érzéssel :)

    VálaszTörlés